Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Οχυρό "Μπαταρία" (Batteria) Ν. Κεφαλληνίας


















ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΟΧΥΡΟΥ "BATERIA" ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ "ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ".

Στην Κεφαλλονιά υπάρχουν σε διάφορα σημεία οχυρωματικά έργα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατασκευασμένα κυρίως από τις Ιταλικές δυνάμεις κατοχής και μετέπειτα από τις Γερμανικές, όταν μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας, (1943), τον έλεγχο του νησιού και κατ επέκταση και των οχυρωματικών έργων του τα ανέλαβαν οι Γερμανοί.
Είναι αρκετά γνωστά τα γεγονότα μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας και την σφαγή που επακολούθησε.
Το οχυρό Μπαταρία η στα Ιταλικά Batteria (σημαίνει πυροβολαρχία) βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού κοντά στο Φισκάρδο και συγκεκριμένα στο ακρωτήρι Δαφνούδι.
Εκεί μας οδήγησε ο φίλος μας Θανάσης Σουλιώτης που γνώριζε την περιοχή.
Από εκεί ο Ιταλικός στρατός επιχειρούσε να ελέγχει την πρόσβαση προς την Ιθάκη και την Λευκάδα.
Τα Γερμανικά στρατεύματα μετά την συνθηκολόγηση και την βίαιη απομάκρυνση των Ιταλών από το νησί, επέκτειναν αυτά τα οχυρωματικά έργα, κατασκευάζοντας υπόγειες αποθήκες και στρατώνες.
Ακόμα μπορεί να δει κάποιος τις ανατιναγμένες από τους Γερμανούς, βάσεις των πυροβόλων καθώς και τις οχυρωματικές υπόγειες στοές που υπάρχουν την περιοχή.
Σύμφωνα και με τις πληροφορίες από το site Fortifications,gr τα πυροβόλα αυτά υπήρχαν μέχρι το 1955 ώσπου κόπηκαν για παλιοσίδερα.

Θάνος
Ξανθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!