Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

ΒΑΡΑΘΡΟ ΒΥΤΙΝΑΣ (ΑΓ.ΒΛΑΣΙΟΥ)


Στα πλαίσια της εξόρμησης, το ΣΚ 9-10/2/2008, που κάναμε τα μέλη της ΕΣΕ : Δημήτρης Αντωνόπουλος, Θανάσης Ξανθόπουλος και Ολιβιέ Κάντερλι, στην ευρύτερη περιοχή της Ορεινής Κορινθίας - Αρκαδίας, για επίσκεψη σε κάποια βάραθρα, μετά από πρόταση του Δημήτρη Αντωνόπουλου αποφασίσαμε να επισκεφθούμε και το βάραθρο Αγίου Βλάσιου στην Βυτίνα.


Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος μαζί με τον Γιώργο Αγγελόπουλο (μέλη της ΕΣΕ), είχαν κατεβεί πριν 3 περίπου χρόνια, το εν λόγω βάραθρο, που είχε ένα μονοκόμματο κατέβασμα 100 μέτρα και έπειτα συνέχιζε με ένα ακόμα μικρότερο βάραθρο 10 περίπου μέτρων, έτσι που το συνολικό του βάθος να φτάνει τα 110 μέτρα.
Τις πληροφορίες για την ύπαρξη του βαράθρου αυτού, ο Δημήτρης τις είχε από τον Παναγιώτη Πλέσια, (μέλος της ΕΣΕ), ο οποίος το είχε εξερευνήσει πριν πολλά χρόνια..
Όταν εντοπίσαμε την είσοδο βρεθήκαμε και οι τρεις μας σε μια μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη!
Κάποιοι, άγνωστο ποιοι, είχαν μπαζώσει το 110άρι βάραθρο με πολύ μεγάλους βράχους που έριξαν στην είσοδο του ...


Είναι πλέον πολύ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο να ανοίξει και πάλι η είσοδος μιας και χρειάζεται πολύ κόπος και εργαλεία για να ανασυρθούν οι μεγάλοι βράχοι.
Πιθανόν αυτό να έγινε για να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα (πτώση), αν και το βάραθρο βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή αλλά κοντά βρίσκονται χωράφια και είναι τοποθεσία όπου πηγαίνουν κάποιοι για κυνήγι ...
Θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν κάποιοι ότι δεν έχουν δικαίωμα να καταστρέφουν τα φυσικά μνημεία του τόπου μας και πως υπάρχουν λύσεις και μέθοδοι για την αποφυγή ατυχημάτων.
Μια καλή περίφραξη του στομίου αρκούσε και έχει γίνει και σε άλλα βάραθρα στην Ελλάδα.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΤΟ ΜΠΑΖΩΜΑ .
Το φαινόμενο αυτό έχει δυστυχώς παρατηρηθεί και σε άλλα βάραθρα της Ελλάδας..
Μέσω της ΕΣΕ θα μεριμνήσουμε ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για το θέμα αυτό και ελπίζουμε πως σύντομα θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε την είσοδο του βαράθρου ώστε αυτό να γίνει επισκέψιμο από όλους τους σπηλαιολόγους που έτσι θα έχουν την ευκαιρία να το επισκέπτονται και πάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το μήνυμα σας!